Tarkennuksia

IMG_0033

Noniin, Lown uutukaiseen ja viralliseen ORCi-kirjaan on präntätty GPH-luku 645,7. Pikkuoravaluokan raja jäi siis vielä aika kauas, mutta luulisin, että yksi luokan nopeimmista veneistä olemme. Siis paperilla. Todellisuudessa olemme vielä nopeampia.

7 kommenttia artikkeliin ”Tarkennuksia

 1. Tulikos teille varustukseen muutoksia vai miksi ORCi todistuksessa on pienempi GPH kuin ORC Club todistuksessa? Säännön mukaan Club-todistus ei koskaan saisi olla ”parempi” kuin vastaavan veneen ORCi-todistus.

 2. Paljonkos se noin teoriassa on se i:n ja clubin ero yleensä? Ihan vaan kun miettii, että paljonko sitä tulee pataan esim. ESSR:ssä…

  1. Talvella generoin klubi-testimittakirjan uuden geen arviomitoilla (oli ne loppujenlopuksi aika lähellä) ja GPH:ksi tuli 645,4. No, oli spinnussakin hiukan heittoa, mutta ei se klubi-luku paljoa eroa internationaalista, jos on tommonen normisarjatuotantovene. Tietty Suursaaren mittaisessa kisassa pienetkin erot tekevät äkkiä minuutteja, mutta kyllä klubillakin pärjää jos on pärjätäkseen.

   Avareiden datapankissa on PLS laskentataulukko, jolla voi kokeilla lukumuutosten vaikutusta: http://goo.gl/WfuOp0

  2. Ei tuohon ole mitään yleispätevää vastausta. Kaikki riippuu Club-tietojen tarkkuudesta. VPP on aivan sama eli samoilla tiedoilla tulee sama tasoitus. Clubista puuttuu yleensä aina tietoja, jotka sitten arvioidaan tai joille käytetään oletusarvoja. Yleensä veneillä, joille on hyvät lähtötiedot (=useilla sisarveneillä ORCi-mittakirja) ja purjeiden tiedot oikein ahvenselkämittoineen, ero on hyvin pieni (0-4 sec/m). Hyvin epämääräisissä tapauksissa eroa voi sitten tulla jopa 10-20 sec/m, mutta se on erittäin harvinaista Suomessa.

   Jos First Ladya vertaa Nea Noraan on GPH:ssa eroa 8,5 sec/m. Painoeroa on mittakirjoissa 350 kg, josta tullee vajaat puolet erosta. Loppu tullee lähinnä isommasta genuasta ja miehistöpainosta. Painoeron todellisuus selviää vain mittaamalla.

 3. Laskeskelin ajankulukseni noita Espoo-Suursaari kisan eroja meidän välillä. Jos purjehditaan 150mpk n. 5 solmun vmg:llä niin aikaa kuluu siis 30H, joten jos Elysialla menisi 30H, saa teillä kulua aikaa 29H 50min ja 21s, eli 5 pisteen erolla 30H kisassa saa vain 10 minuutin eron aikaiseksi.

  Pienillä eroilla siis mennään koko luokassa kun suurin osa veneistä (X-332, Elysia, Low, FinFunn, Ilmarinen) on 12 pisteen sisällä toisiaan.

  Merianna jonka GPH on 690,saakin sitten jo enemmän tasoitusta eli hieman yli 2 tuntia. Luonnollisesti erot riippuvat siitä kuinka nopeasti purjehditaan kisa (toisin kuin LYS, jossa vain matkalla on merkitystä), nyt käytin tuota n. 30 tuntia kisan pituutena.

  1. Ja jos FE-83 Merelli olisi osallistunut, niin 30:n tunnin kisassa olisivat saaneet tulla vajaat 6 tuntia myöhemmin maaliin kuin Low 🙂

Kommentointi on suljettu.