Tiistis 3 – Vauhti-iloittelua

tiistis3-2

Täydelliset tulokset: täydelliset tulokset  (17/18)

Tiivistelmän tiivistelmä:

 • E-rata lyhennettynä alle puoleen
 • Tuuli 0-3 m/s luoteesta
 • Kelluttiin hiukan eri paikoissa ja joukoissa kuin kaikki muut

Opittavaa ja pohdiskeltavaa:

 • Seuraavalla kerralla kannattaa harkita koneen käyttöä, jotta starttiviivalle pääsee alle viisi minuuttia paukun jälkeen…tai ei sittenkään. Koneen käyttö on aina tuomittavaa! Oma vika, jos kelluu liian kaukana viivasta lähtöhetkellä.
 • N’a’u’t’i’n’n’o’l’l’a’n oikea kirjoitusasu on Nauti n’olla. Tai jotain sinnepäin.

 

Viikon niksi:

CASE Pläkä:

Koneta täysillä kohti viivaa ja sammuta kone 4 minsan töötin kuuluessa, koska:

CASE 69

Momentum of a boat after her preparatory signal that is the result of being propelled by her engine before the signal does not break rule 42.1.

 

tiistis3_1
Suppailu oli selkeästi nopein tapa liikkua tiistai-iltana Vattulahdella.

12 kommenttia artikkeliin ”Tiistis 3 – Vauhti-iloittelua

 1. Nauti n’ Nolla (huomaa kirjoitusasu 😉 ) käytti tuota neljään minuuttiin konettamista tehokkaasti hyväkseen. Niin hyvin, että liu’uimme (huomaa heittomerkin oikea käyttö) vähän maalivivasta yli juuri ennen paukkua. Paluu lähtölinjan taakse onnistuikin sitten mukavasti ohjauskyvyttömänä virran mukana taaksepäin valuen, eikä aikaakaan tuhrautunut kuin pari minuuttia…
  Ensi kerralla taidamme jäädä ankkuriin maalilinjalle.
  En nyt suoraan muista sääntökirjan kohtaa, joka tämän kieltäisi.

  1. Juu, mitään kilpapurjehduksellista antia Tiistis ei tällä kertaa tarjoillut, mutta oli vaihteeksi ihan kivaa haeskella lillukelin trimmejä. Niitä trimmejä tarvitaan viikonloppuna Emiksessä!

 2. Säänöissä on mainita, että ison luokan veneet ei saa häritä pikkuluokan starttia olemalla liinan lähellä linjaa pikkuluokan startatessa. Nyt puolet isoista häiristi tosi pahasti, menemällä startaamaan ennen minua.

  1. Joo, pikkuluokasta tais ajallaan startata yksi vene. Ennen pikkuluokan lähtöpaukkua ei kyllä tainnut yksikään ’iso’ olla maaliviivan läheisyydessä. – Monet isoista olivat kaukana siitä omassakin lähdössään :-D.
   Pikkuluokan lähtöpaukun tullessa lähtö (ja -alue) muuttuu samalla ison luokan lähdöksi, eli samalla hetkellä ne muuttuvat kilpaileviksi veneiksi.
   9231:n onneksi Tiististen säännöt ilmoittavat: ”Lähtölinja suljetaan 10 minuuttia viimeisen lähtöviestin jälkeen.” Normaalistihan lähtölinja sulkeutuu seuraavan luokan lähtöön tai viimeistään 10 min paukusta.
   Eli pikkuluokka sai eilenkin yrittää lähtölinjan yli valumista kokonaiset 20 minuuttia!

   1. Ei nyt ihan noinkaan, vene kilpailee valmiusviestistä eteenpäin, pikkuluokan lähtö on vasta ison luokan varoitusviesti.

    1. Mjoo, piti oikein kaivaa sääntökirja esiin ja näinhän siellä (määritelmissä) lukee:

     Kilpailla (kappsegla, racing)
     Vene kilpailee valmiusviestistään lähtien…

     Tiistiksissä kymmenen minuuttiia ennen tulee tosiaan vasta varoitusviesti,
     nelosella sitten normitapaan tuo valmiusviesti. Oikeassa olet.

     Tiistiksen säännöt tosin määrittelevät:
     ”Toisen lähtöryhmän vene ei saa purjehtia lähtölinjan välittömässä läheisyydessä ennen varoitusviestiään (huom. myös sääntö 23.1)”

     Siis varoitusviestiä! Lisäksi voimassa oleva sääntökirja ei tunne sääntöä 23.1…

     Tarkoitus olisi varmaan viitata tähän:
     24 TOISEN VENEEN HÄIRITSEMINEN
     24.1 Mikäli kohtuullisesti mahdollista, vene joka ei kilpaile, ei saa häiritä kilpailevaa venettä.

 3. Elysia näköjään kisannut pikkuluokassa. No, ei näin oikeasti koska siinä kellui Lown vierellä takarivissä muiden ollessa jo radalla.

  1. ei kun joo, siis mitä? Onko Elysia ison vai pienen luokan vene, LYS 1,22 mitä, häh? No jos oli pikkuluokassa niin ottivat tolkuttoman huonon lähdön.

   1. Kas, Elysia on tosiaan pienen luokan vene. Hyvän LYS-luvun ovat saaneet, jos suhteuttaa GPH-lukuun.

    1. Elysiasta päivää. Voi kuulkaa, kyllä se on ihan mahdollista kisata pikkuluokassa ja ylittää lähtölinja ison luokan vikassa rivissä! Ainakin meillä. Tulihan siinä tietysti jossain vaiheessa mieleen, että jos nyt kuitenkin olisi tuupannut koneella sinne lähtölinjan suuntaan eikä täysin päinvastaiseen suuntaan, jonka tuloksena lilluttiin totaalisen pläkässä keula Lauttasaarta kohti vielä 10 min oman lähtömme jälkeen. Lähemmäs 15 min vaan myöhästyttiin startista. Ennätys sekin!

     Ja onhan noita tasoituskerroinarpajaisia ihmetelty kerran jos toisenkin. Voi miettiä, että ollaanko saatu hyvä LYS-luku vai huono GPH-luku. Vertaa esim. meidän luvut LYS 1.22 / GPH 650.1 ja vaikka Nautin’nolla LYS 1.24 / GPH 652.2. Fiksumpi venekunta lopettaisi ORC hölmöilyt kokonaan ja ajaisi vaan LYSiä. Mutta kai se on niin, että ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön.

    2. Mulla on vahva usko, että Orkki tasoittaa paremmin ja antaa luokkana paremman kuvan siitä, missä mennään taidollisesti. Lyssikisoissa välillä tuntuu, että veneen ominaisuudet (siis lys-luku) korostuvat liikaa.

 4. Njaah. ORC-tasoitus toimii kyllä varmaan paremmin Elysian tapauksessa jos oikeasti kisailtaisiin avomerellä jossa leveästä ns. ”surffiperästä” lensseillä olisi oikeasti hyötyä. Meillä ei käytännössä Suomen olosuhteissa ole kuin kerran (MM kisoissa) ollut kunnolla etua lenssillä. Fokka veneenä tietysti kryssillä ns. pointtaamisen pitäisi olla parempaa, siinä kyllä myönnän että taidot tulee vastaan ei vene. Sen sijaan saaristokisoissa valitettavan usein nähdyillä slööreillä ei kyllä liene useimmin kysymys mistään muusta kuin vesilinjan pituudesta nopeus. Se on vastaaviin GPH lukuihin nähden meillä selkeä miinus. Ts. 332 tai LOW 34.7 vs 31 jalkaa vaikka GPH lukuhan LOW (646), NautiNollan (652) ja Elysian (650) kohdalla on melkein sama.

  Siten lopputuloksena kahdella tuulen suunnalla kolmesta tulee nykyään turpaan. 🙂

  Orkkis-tasoitus toimii, niin kauan kun venet ns. optimoitu tasoitukseen (kuten X:t, Dehlerit, GS:t, NM:t), ts. runkomalli on perinteinen ja paino/purje-suhde optimaalinen (?). Sen sijaan näitä ns. VOR-tyyppisiä leveäperäisiä runkomalleja tuo orkin peruskaava tuntuu rankaisevan suhteellisen rankasti.

  Sellasta, lopputuloksena kuitenkin se että pitää vaan yrittää enemmän. 🙂

Kommentointi on suljettu.