Kuukauden knoppitietopaketti

kuva100

Näin kauden aluksi on syytä kerrata veneen miehistön tehtävät ja niihin liittyvät nimikkeet. Seuraavaan pieneen listaan on kerätty erilaisia veneessä näyteltäviä rooleja selityksineen.

Keulagasti: poissa silmistä, poissa mielistä. Keulamiehen nimeä ei kukaan muista. Yleisin kutsumanimi on Vittu. ”Vittu tee jiippi”.

Mastomies: veneen heikkojalkaisin kompura, joka tarvitsee maston tukea ja turvaa pysyäkseen ylipäätään pystyssä. Mastomiehillä ja mastoilla on symbioottinen suhde, joka usein sysää loppumiehistön myötähäpeään. Työnsä menettäneen  mastomiehen voi uudelleenkouluttaa teksasilaiseksi tankotanssijaksi.

Floater: tällä yleishaahuilijalla ei ole vakiintunutta roolia tahi tointa veneessä. Kaikki ylimääräiset laitapainot nimitetään aina floateriksi.

Taktikko: taktikon virka on vaativa ja epäonnistuminen kuuluu ja näkyy kauas. Alkoholismi ei ole taktikolle haitaksi, sillä tukeva humalatila yleensä edesauttaa oikeansuuntaisissa päätöksissä.

Politrukki. Veneen poliittinen valvoja, jonka tehtäviin kuuluu SPV:n ja SKDL:n ohjeistuksien pilkuntarkka noudattaminen.

Kippari: veneen ehdottomasti turhin henkilö. Kipparin ainoa tehtävä on kantaa tarpeeksi viinaksia veneeseen ja palkintona tästä vaativasta virasta hän saa nimensä tulosluetteloihin. Tuloksellisesti kipparin jättäminen rantaan on suotavaa.

Pinna- tai ruorimies: veneen ohjastajan tehtävänä on ohjata venettä suoraan eteenpäin. Ei kuullosta kovin vaativalta, mutta näinkin yksinkertaisen toimeksiannon pinnamies yleensä sössii. Pinnan vatkaus hidastaa vauhtia ja mädättää selkärangan. Keskinkertaisen pinnanhipelöijän tunnistaakin karvaisista kämmenistä ja surkeasta CV:stä.

Kiintiönatsi: purjehdusoppinsa 30-luvulla saanut ikivalittaja. Muoviveneissä ja alle 50-vuotiaissa purjehtijoissa ei ole absoluuttisesti mitään hyvää. Kiintiönatsin maailmankuvan mukaan ainoa oikea tapa purjehtia on palella villapaidassa puolilahossa klassikkokasissa.

Yleismies: itseoppinut wannabe-mekaanikko, joka ratkaisee kaikki tekniset, sosiaaliset ja parisuhdeongelmat jesarilla ja rautalangalla. Yleismiehellä on uskomaton kyky alentaa veneen jälleenmyyntiarvoa tuhansilla euroilla yhden regatan aikana. Pläkähetkien piristykseksi kannattaa piilottaa veneen jesarit ja seurailla sivusta yleismiehen mielenterveyden nopeaa luhistumista.

Omistaja: Idiootti, joka törsää omat, lainatut ja varastetut rahat veneen varusteluun sijoittuakseen jossain nimettömässä kyläkilpailussa tulosluettelon puoleen väliin. Kilpailun, josta suurin osa ihmisistä ei ole koskaan kuullutkaan.

Pianisti: Sibelius-akatemian pudokas, joka purkaa traumojaan syyttömiin vinssinvapauttajiin. Epävireiset sormet aiheuttavat epävireisiä soraääniä keulaosastossa.

Skuuttaaja: narunnykijäin ainoa tehtävä on nykiä veneen naruja, mutta kilpailun tiimellyksessä tämäkin vaatimaton vastuualue on useinmiten liian vaativa suoritettavaksi. Skuuttaajalla on erehtymätön kyky nykiä väärästä narusta sekä veneessä että tivolin narunvetokojussa.

Humoristi: ei tee veneessä mitään eivätkä vitsitkään ole kummoisia. Juttujen taso tosin paranee humalatilan kasvaessa, joten veneen humoristille kannattaa anniskella tiuhaan.

Blogisti: tietää purjehduksesta vielä vähemmän kuin humoristi, mutta silti kirjoittelee referaatteja purjehduskisoista. Onneksi viimevuosina bloggaaminen on vähentynyt. Internetilläkin on rajat, joten turha sitä on täyttää sanajätteellä.

Kokki: veneen ainoa henkilö, joka kykenee lämmittämään veden ilman välitöntä tulipalon vaaraa. Jos kokin keitelemä ruoka maistuisi edes vedeltä, olisi se huomattavaa edistystä.

Navigaattori: vanhan liiton merenkulkija, joka ei ole koskaan kuullutkaan plottereista tai gepseistä. Aiheuttaa jatkuvasti onnettomuuksia sohiessaan harpilla ja terävällä lyijykynällä reittipisteitä saaristonavigointikurssin harjoituskarttaan. Navigaattorin suunnistustarkkuus on parhaimmillaankin maanosaluokkaa.

Laitapaino: kiertoilmaisu läskille. Puheet laitapainon tärkeästä roolista ovat ihan tuubaa. Gastit, joita ei voi nimittää edes floaterin virkaan, ovat laitapainoja.

Försti: kiertoilmaisu vaimolle tai tyttöystävälle. Förstin ainoa veneisiin liittyvä tehtävä on hypätä laiturille kiinnitysköysi kädessään. Jos joku kansitakkiveneilijä esittäytyy rantabaarissa förstiksi, purjehdusharrastuksen aloituksesta on alle vuosi.

Laivakoira: koira, joka on raahattu puoliväkisin veneeseen.

Laivakissa: henkilö, joka on rahalla maaniteltu veneeseen.