Isommat vehkeet!

 

Viisiosaisessa sarjassamme ”Pistetäänpä paskaksi” tutustumme tällä kertaa tuuliantureiden sisuskaluihin. Kvasitieteen ja silkan uteliaisuuden nimissä romutamme täysin toimivan Raymarine st60 -sarjan puhurihaistimen.

Tuulianturit, nuo väsymättä virtauksia mittaavat ja alati vääriä lukemia mittaristoon syöttävät vimpaimet ovat yllättävän yksinkertaisia tekeleitä. Muutama pyörivä osa, yksi piirilevy ja rouheva hintalappu. Siinäpä se pääpiirteissään.

Oli tuohon purkuoperaatioon toki parempiakin syitä kuin sairaalloisen uteliaisuuden tyydyttäminen. Lown tuulianturi on varreltaan Reiskan lyhyempää mallia (E22078). Vapaiden virtausten varmistamiseksi päätin vaihtaa 30 senttiä pidempään ns. Long Arm (E22079) versioon. Anturit nyt ovat joltiseenkin kalliita, varsinkin ne pitkät, joten pihinä veneilijänä keksin mielestäni oikein pätevän idean. Tilasin varaosakaupasta pelkän pitkän varren ja kaivelin tarvittavat tilpehöörin vanhasta anturista. Taas siis säästettiin satasia. Tai säästettiin, jos pimpattu anturi osoittautuu toimivaksi ensimmäisessä viikkokisassa.

Reiskan anturin räjäytyskuva

Koolla on väliä: 30 cm vs. 60 cm. Uuden varren lisäksi tarvitaan johtosarja, jonka pujottelu anturivarren sisään onnistuu rautalangalla ja tupakilla.
Koolla on väliä: 30 cm vs. 60 cm. Uuden varren lisäksi tarvitaan johtosarja, jonka pujottelu anturivarren sisään onnistuu rautalangalla ja askilla norttia.

 

Anemometrin (tuulimyllyn) kupit lähtevät irti avaamalla yksi ruuvi. Propelleja saa varaosina.
Anemometrin (tuulimylly) propelli irtoaa avaamalla yksi ruuvi. Propelleja saa varaosina.
Sama juttu suuntaosoittimen kanssa, yksi ruuvi irti...
Sama juttu suuntaosoittimen kanssa, yksi ruuvi irti…
Suuntaosoittimen alta paljastuu laakeripakka magneettiantureineen. Hökötys on kierteillä kiinni ja lähtee siis irti vääntämällä.
Suuntaosoittimen alta paljastuu laakeripakka ja osoittimen akseli. Hökötys on kierteillä kiinni ja lähtee siis irti vääntämällä. Jos pakka menee rikki, ei hätää. Uuden pakan saa varaosana.
...alta paljastuu piirilevy, joka ei ole kiinni millään. Piirilevyyn on liitetty riviliittimellä mittaristoon johtava piuha. Myös tätä piirilevyä saa varaosana suoraan hyllystä.
Pointterin pakan alta paljastuu piirilevy, joka ei ole kiinni millään. Piirilevyyn on liitetty riviliittimellä mittaristoon johtava piuha. Myös tätä piirilevyä saa varaosana suoraan hyllystä.
Alaosan anemometrin akseli ja laakeripakka on kinkkisempi juttu. Pakka lähtee irti ala-kautta, mutta akseliin liitetty signaalipyörylä (kts. seuraava kuva) yläkautta. Raaputin ensin mattoveitsellä varovasti valkoisen laakeripakan reunoja pitkin ja painoin sitten sisäkautta hökötyksen ulos. Pihdeillä akselista kiinni ja pientä vetoa, jolloin sisäpuolen pyörä lähti irti akselista. Laakerit tuntuivat olevan kunnossa, joten en tutkinut sisuksia sen tarkemmin. Periaatteessa laakeritkin voisi vaihtaa, mutta tätä osaa ei löydy varaosahyllystä. Ehkä jo RC-kaupasta löytyisi sopivat laakerit.
Alaosan anemometrin akseli ja laakeripakka on kinkkisempi juttu. Pakka lähtee irti ala-kautta, mutta akseliin liitetty signaalipyörä (kts. seuraava kuva) yläkautta. Raaputin ensin mattoveitsellä varovasti valkoisen laakeripakan reunoja pitkin ja painoin sitten sisäkautta hökötyksen ulos. Pihdeillä akselista kiinni ja pientä vetoa, jolloin sisäpuolen pyörä lähti irti akselin yläpäästä. Laakerit tuntuivat olevan kunnossa, joten en tutkinut paketin sisuksia sen tarkemmin. Periaatteessa laakeritkin voisi vaihtaa, mutta tätä osaa ei löydy Reiskan varaosahyllystä. Onneksi laakereita saa vaikka mistä.
Propellin akseli, laakeripakka ja pyörä.
Propellin akseli, laakeripakka ja pyörä. Hökötystä kootessa kannattanee laittaa tippa araldiittia tai vastaavaa pikaliimaa akselin ja pyörän liitokseen.

 

Lopuksi jäljellä on tyhjä kuppi, josta voi hörpätä vaikka purkuoluet.
Lopuksi jäljellä on tyhjä kuppi, josta voi hörpätä vaikka purkuoluet. Kokoaminen tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä. Uudelleenkasattu hökötys voi hyvässä lykyssä toimia…

 

 

 

15 kommenttia artikkeliin ”Isommat vehkeet!

 1. Selvästi hakusessa hyvä ja halpa. Enää puuttuu se hyvä ja reiskan kaupasta sitä ei saa edes rahalla:) Kunnioitettava lähestyminen asiaan joka tapauksessa.

  1. Reymarinesta puuttuu kaikki kunnon korjaukset. Lokissa on vain lineaarisuuskerroin (Nexuksessa myös offset), jolloin se näyttää oikein vain jolloin nopeusalueella. Tuulimittarista puuttuu myös kaikki virhelähteiden kompensoinnit. Lisäksi näytöt ovat umpisurkeita Nexukseen verrattuna, kun jokaiselle suureelle pitää olla oma näyttö. Uusi I-sarja on jonkinlainen parannus tuohon, mutta ei niilläkään saa kahta isoa lukua eikä varsinkaan vielä lisäksi riittävän näkyvää analogista.

   Itse anturit ovat ihan OK. Omassa veneessä lasken itsetehdyllä purkilla BSP, TWA, TWS, TWD ja targetit, jolloin nuo korjaukset on helppo ottaa huomioon. Bonuksena kaikki data menee myös talteen SD-kortille, mittaristossa on starttilinjafunktio ja purrki toimii myös akkumonitorina ja aurinkopaneelin lataussäätimenä. Nythän Nexukseen saa melko vastaavan purkin, kun yksi jenkki kopioi ideani ja myi sen Nexukselle.

   Sitten kun vielä ostin kaksi Advancea NMEA-näyttöä, joissa on kaksi isoa numeroa, mittaristo alkaa olla Nexus-tasoa.

 2. Ainoa hyvä puoli Reiskassa on hyvä varaosien saatavuus. Askartelin äsken uudet nappulat tridataan ja tuulimittariin.

  1. Reiskat on ihan hyviä jos suhtautuu lukemiin vain lukuina ja lukujen muutokset merkitsee. Ilmarisen Pauli joskus sanoi että mietippä kun loki näyttää 0, 1 kts väärin
   Niin mitä se tekee twa:lle ja polaarien oikeellisuuten yleensä?

   1. Ja tästä johtuen 31.7:ssa tuulimittarin ainoa funktio on kertoa tuulen nopeus ja unohtaa twa. Loki nimittäin näyttää eri halsseilla väärin, paaralla muistaakseni liikaa ja styyralla liian vähän. Ja ero halssien välillä on luokkaa 0,5 kts!!! Huono vaan, että Reiskassa tuota ei saa millään parametrillä korjattua toisin kuin ymmärtääkseni Nexuksessa? Mittarin mukaan toisella halssilla vene nousee puuhun ja toisella ei nousta mihinkään. Lokianturi ei ole jemptisti keskilinjalla ja tämä riittänee aiheuttamaan vääristymän? Vaihtaako Silvaan, muuttaako anturin paikan vai hankkiako esim Velocitek, josta näkee oikean nopeuden ja samalla saa starttikellon ja shiftien näytön. Ehkä jälkimmäinen vaihtoehto, saapa hyödynnettyä laitteen jos joskus sattuisi vaihtamaan venettä. Eipä tuolla nyt niin isoa merkitystä ole perhepurjehtijalle, mutta olisihan se kiva, että laitteet toimisi oikein…

    1. Saataiskohan aikaiseksi – alkutalven piristykseksi – se perinteinen kinastelu mittaripurjehduksen ja perstuntuman välillä🙂

     Lowssahan käytettiin monet vuodet AWAa, eikä ne purjehdukset sen paremmin tai huonommin menneet. Muistaakseni kaudeksi 2012 vaihdoin TWA:han. Tämä siis kommenttina tuohon TWAn epämääräisyyteen ja toki AWAllakin speedin pitäisi olla suurinpiirtein kohdillaan, jos haluaa polaareita tuijotella.

    2. Ei muistaakseni ole halssikohtaista lokikorjaus Nexuksessa muuten kuin kahdella lokianturilla. Jos virhettä on tosiaan 0,5 solmua halssien välillä, anturi on todella huonossa paikassa ja/tai vinossa eikä se silloin näytä oikein myöskään lenssillä/sivutuulessa. Jos anturi ei ole keskilinjalla ja on melko lähellä köliä (=alle metrin päässä), se näyttää väärin. Tutkin tuota asiaa, kun yhdessä veneessä eroa oli ainakin solmun verran halssilta toiselle. Siinä anturit oli ”normaalisti” eli loki ja kaiku vierekkäin, mutta kumpikaan ei keskilinjalla, mutta vain ~20 cm kölin etupuolella. 31.7:ssa ei kyllä ole normaalia 0,5 solmun heitto. Onko anturisi siellä missä muillakin?

     Velocitek on GPS-pohjainen. Suomenlahdella on helposti 0,2-0,5 solmun virtoja (jopa 1 solmu), jolloin GPS on aika turha laite nopeuden mittaamiseen.

    3. Siellä se on tehtaan asentamassa paikassa. Nyt on kylläkin hankittuna uusi anturi, koska vanhan lämpötilamittaus oli sökönä. Toivotaan, että nopeuden mittaaminenkin petraantuisi uudella anturilla.

    4. Jep, tuli vaan mieleen, että jos (siis todella iso JOS, semmoinen massiivinen JOS) joskus intoutuu mittarijärjestelmän vaihtoon, niin tuskaa lievittää hiukan se, että läpivientiantureita ei välttämättä tarvitsisi vaihtaa. Ainakin osassa Nexuksen järjestelmiä käytetään Airmarin antureita.

     Todennäköisesti tosin Reiskaa tuijotellaan tulevaisuudessakin ja targettien ja muiden kiinnostavien juttujen esittämiseen viritellään joku NMEA-over-WiFI-to-HalpisTablet -hässäkkä.

 3. Lokin saattaisi saada näyttämään samaa molemmilla halsseilla, jos hieman kääntäisi anturia sisäänpäin, jos siis anturi ei ole keskilinjalla. Kokeilemalla ehkä löytyisi oikea asento.

 4. Tuo NEXUKSEN sydeemi syö GPS Plotterin antamaa nopeustietoa, = EI TARVITSE TAPELLA LOKIN ANTURIN KANSSA , jos osaa vain konfata parametrit oikein ja osaa laitta oikeat piuhat paikalleen. Nopeus data tulee n. 1 sek välein

  1. Jep, Nexuksessa voi käyttää gps:n laskemaa nopeutta, mutta siinä tapauksessa tuulimittari ei enää näytä tosituulta (TWS, TWD) vaan ”maatuulta” (ground wind). Maatuulesta puuttuu virtakomponentti, tosin Suomessa yleensä SOG==BTS.

Kommentointi on suljettu.