Lintubongari

Rospuuttoaika on usein henkisesti rankka vuodenaika kesäorientoituneisiin harrasteisiin hurahtaneilla. Esimerkiksi purjehtijat kärsivät tilastojen mukaan keskivertoväestöä enemmän kaamosmasennuksesta ja inkontinenssista. Tämä kansanterveydellinen uhka ja aikaisen eläköitymisen vaaratekijä on helposti torjuttavissa järjestämällä sopivaa puuhasta ja riemuleikkiä otsa nuokuksissa vaeltaville rätti-ihmisille.

Harrasteista mainittakoon vaikkapa harrasteet. Harrasteita on laaja kirjo ja useimmat harrasteet vaativat harrastajaltaan ainoastaan harrastuneisuutta harjoittaa harrastustaan. Useat harrastajat ovat huolissaan harrastuksensa taloudellisista rasituksista, mutta uusimmat tutkimukset ja kansanperimä osoittavat, että harrastaja voi halvalla harrastaa vaikkapa tautologiaa.

Tai lintubongausta.

Lintubongaus sopii erinomaisesti purjehdusharrastajalle. Lintujen pääsääntöinen liikkumismuoto -lentäminen – ja purjehtijoiden suosima etenemismuoto – purjehdus – ovat toiminnoiltaan hyvinkin samankaltaisia. Onhan kummassakin kyse siipiprofiilista ja sen mahdollisimman tehokkaasta käytöstä. Tosin on todettava, että esimerkiksi selkälokki on huomattavasti taitavampi säätämään siipiprofiilin camberia ja jättökulmaa kuin keskiverto lys-purjehtija.

Lintujen tiirailu on kiva ja ylen kehittävä harrastus. Itse aloitin kiikaroinnin muutama vuosi sitten ja nyt tunnistan jo kaksi eri lintulajia, lokin ja pulun. Tulevan talven tavoitteena on bongata tipu ja lepakko. Toimeen siis!

Alla kiva kondorivideo (ähäkutti, kondomikotkaa ei mainittu kertaakaan tässä postauksessa):

 

3 kommenttia artikkeliin ”Lintubongari

  1. En voi kyllä suositella tuota lintubongailua harrastukseksi purjehtijoille, omat gastit kun tuota harrastavat niin kevätkisojen aikana ne perkeleet eivät viitsi vaivautua juurikaan tiirailemaan puuskia tai leikkareita vaan pohtivat onko horisontissa näkyvä kärpäsenpaska mahdollisesti tukkakoskelo ja että miten eri tiirat voi tunnistaa toisistaan deltasiipien kulmien perusteella. Ja sitten jos joku erehtyy mainitsemaan että n. avaruuden rajoilla liitävä vieläkin epäilyttävämpi likatahra taivaalla voisi olla merikotka niin siihen meni sitten se fleetin havainnointi kun kaikki silmäparit osoittavat taivaalle…no, kipparia myöten.

    Jyrkästi vastustaen.

    1. Outoa! Simonin ja Garfunkelin plagioimassa condor-pastississa hoilataan Swanista ja purjehduksesta. Spooky!

  2. Kolme kaupunkilaisen takuu varmasti tunnistamaa lintua ovat tietenkin: 1. Lokki, 2. Pulu ja 3. Erikoisluntu, joka sitten käsittää kaikki muut linnut. Yksinkertaista, eikös?

Kommentointi on suljettu.