Appseja aivottomille

Vanha Nakkilalainen sananlasku totesi jotenkin siihen tyyliin, että ”ennen kesä lehmättä kuin joulu apsitta”.

Niinpä. Kaikkiin elämän eri osa-alueisiin löytyy nykyään appsi. Kuten nyt vaikkapa porkkanasoseen tekoon, Volgan venttiilivälyksien säätöön tahi sitarin alkeiden opiskeluun. Yllättäen myös purjehdukseen löytyy satapäin toinen toistaan kummallisimpia teelmiä. Osa on ihan totaalituubaa, mutta muutama toimivankin oloinen joukosta löytyi. Toimivista esimerkkinä iRegatta.

iRegatasta oli joskus aikaisemminkin juttua. Päätin kokeilla tekelettä, kun ei ollut hinnalla pilattu. Tosin tuommoisesta ohjelmasta ei paljoa yli 15 egeä olisi maksanutkaan, mutta verrattuna muihin purjehdukseen liittyviin kustannuksiin, oli iRegatta lähes ilmainen.

Asennus luonnistuu AppStoresta tai Google Playsta.

iRegatasta löytyy perustoimintoina starttikello, etäisyys starttilinjasta, polaarilaskentaa, träkkejä, waypointteja ja NMEA-datan esittämistä ruudulla. Raymarinen instrumenttien käyttäjänä lähinnä kiinnosti tuo polaaripuoli, kun sitä tietoa ei Reiskasta saa irti. iRegatta syö CSV-muotoisen tekstitiedoston, johon merkitään tunnetut targettinopeudet eri tuulen suunnille. Nopeudethan löytyvät suoraan mittakirjoista. En ole vielä tekelettä tositoimissa kokeillut, mutta ainakin syötteen perusteella ruudulle ilmestyi oikeannäköinen käppyrä. Merellä pitäisi sitten ilmestyä prosenttierotus veneen vauhdin ja targettinopeuden välillä.

Starttitoiminnossa merkitään tuttuun tapaan lippu- ja poijupäät ja iRegatta räknäilee niiden perusteella ajan ja etäisyyden viivaan. Täytynee testata toimintoa seuraavassa Torstiksessa, joten jos Low on minuutin myöhässä startista, syy ei ole inkompetentin taktikon tai pinnamiehen, vaan bugisen softan.

Ohjelmassa on myös sivut NMEA-datalle, AIS-maaleille ja waypointeille, mutta niihin perehtymiseen ei mielenkiinto riittänyt.  Ainoa kiinnostava juttu voisi olla leikkarien metsästäminen iRegatan avulla, mutta asia vaatisi onnistuakseen waypointtien syöttämisen. Tuntuu hiukan vaivalloiselta.

Käytettävyydeltään ei iPhonella varustettu iRegatta mikään unelmahökötys ole. Virhetökkäyksiä tulee aika usein ja muutenkin käyttöliittymään on ympätty turhan paljon tavaraa. Tabletilla yhdistelmä toimii paremmin.

Digital Yachtin Wireless NMEA servet tuuttaa NMEA-dataa eetteriin. Serveri on yhdistetty rautalangalla Raymarinen E85001 interface-boksiin.
Digital Yachtin Wireless NMEA server tuuttaa NMEA-dataa eetteriin. Serveri on yhdistetty rautalangalla Raymarinen E85001 interface-boksiin.
Repen suoltamaa tavaraa iRegatan näyttämänä
Repen suoltamaa tavaraa iRegatan näyttämänä. Stalkkerit voivat koordinaateista selvitellä, missä laitetta on testattu 🙂
Seilausnäyttö. Neljän näytettävän datakentän voi valita.
Seilausnäyttö. Neljän näytettävän datakentän voi valita.
kuva(3)
Lown polaarit. Aika hyvin nuo käppyrät on interpoloitu vajavaisesta syötteestä.

2 kommenttia artikkeliin ”Appseja aivottomille

  1. Pitääpi hankkia tuo, jos vaikka oppisi purjehtimaan. Auttaako se myös amnesiaan? Appi on elämä! Jäin kaipaamaan täältä Las Piritaksen muistelmia, mutta ilmeisesti se kisa oli sen verran rankka, että strateginen suunta siirtyi välkehdinnän tulkinnasta hifeimpiiin appseihin. Talven pimetessä viimeisimmätkin toivon säteet toivotan Lown stahanovilaisille iskuripurjehtijoille mitä parhainta loppukautta!

Kommentointi on suljettu.