Laimeita lomakuvia

iso_5ms_pic
Iso on mukavan syvä ylhäältä, toiminee ainakin kevyessä. Puuttuva kunnari on kyllä viriteltävä.
gee_5ms_pic
Ajajalle haastavan terävä etureuna…

Syksyn kisakausi on jo kulman takana kurkkimassa, joten jotain pientä trimminpoikasta on Lowiin löydettävä, ettei häpeä ja alakulo heti tiimiä valtaa.

Tämmöiselle hiukan harvinaisemmalle veneelle ei trimmiohjeita ihan kiusaksi asti ole, mutta netistä löytyivät Northin kynäilemät ohjeluvut väli-Firstin trimmaamiseen ja veneen laipiosta löytyivät teipattuina toiset samansuuntaiset – tosin ranskalaiset – ohjeet. Ohjeiden mukaan kiristetyt vantit olivat lievästi sanottuna sekopäisiä. Ylävantin kireys oli 9 prosentin luokkaa, mikä ei ole lähelläkään sallittua arvoa missään olosuhteissa. Syynä vääntelyn epäonnistumiseen voi toki olla vajavaiset ranskanopinnot, mutta poltin varmuuden vuoksi trimmiohjepaperit ja otin uuden docktunen perustaksi First 36.7 rodiversion trimmit.

Ahkeran vanttiruuvien vääntelyn tuloksena ylävantit ovat palttiarallaa 20%, alavantit ~11%, ja D2 jotain. Keulastaagin ruuvi oli aika löysällä, mikä sitten näkyi ja eritoten tuntui jo 5 m/s tuulessa. Kunhan tuon keulan vielä kiristää, niin saa toistaiseksi kelvata kaijakireydeksi.

Keulagasti ja purjehtija Jacen liityttyä miehistöön kävimme pikaisesti kokeilemassa uutukaisen trimmin toimivuutta mukavassa 4-6 m/s tuulessa. Referenssinä oli tuoreen B-luokan MM-nelosen, Goodfellasin, polaarit. Ei me ihan niihin päästy, mutta mikäli mittarit nyt yhtään pitivät paikkaansa, niin parhaimmillaan aika lähelle kuitenkin. Tai no, mikä nyt on lähellä. Forssakin on lähellä Rovaniemeä, jos asiaa katsoo Lontoosta.

Mitään suuria oivalluksia testipurjehdus ei tarjonnut. Senverran kuitenkin, että hekki on edelleen veneen kaasukahva. Lisäksi tuli aika selväksi, että etustaagi oli aivan liian lörppö. Gee näytti aurinkoisella Suomenlahdella asialliselta, mutta jälkeenpäin kuvista analysoituna  pussi oli ihan väärässä paikassa ja purjeen yleismuoto paskan ja huonon välimaastossa. Muoto oli tunkattu hekillä liian taakse ja falli oli liian löysällä. Tuolla virityksellä piti ajaa niin, että tuulen virtauslangat olivat kiihdytysasennossa tai kokonaan irti. Parhaimmillaan siis pääsimme kuitenkin muutaman asteen päähän (kryssi-) targetista.

Välihuomautuksena: foiliin ja purjeeseen on helppo teippailla trimmimerkkejä, joten geen fallin oikean kireyden löytäminen on paljon helpompaa kuin vaijeristaagiveneessä.

Isopurjekin oli omituinen. Pääosiltaan ihan mallinmitoissa ollut purje oli kummallisen litteä noin 50 senttiä puomista ylöspäin. Alavanttien kireys ei tuohon kohtaan liiemmin vaikuta, joten olisiko outhaulilla jotain tekemistä asian kanssa? Tai maston kauluksella tai maston jalalla? Tai sitten purje on vaan syntymärujo.

Aikamme kryssittyämme käänsimme keulasuuntaa ja nostimme spinnun. Tällä kertaa ilman tuplaskuutteja. Mukavan purjehdusretken päätteeksi koitimme reiskan ja vinssiltä luiskahtaneen skuutin avustuksella spinnubroutsia. Hyvin lähtee First 34.7 lapasesta, kun hiukan tötöilee.

Seuraavaksi kiristelemme keulastaagin ja kokeilemme uudestaan.

14 kommenttia artikkeliin ”Laimeita lomakuvia

 1. Onko toi Northin iso? Jos on, niin varmaan sama kuin meillä; ison alin metri/pari on leikattu ihan plaaniksi. Eli jos haluat siihen muotoa niin outhaulilla vaan . Mutta ainakin me olemme ajaneet alaosaa yhä enemmän (eli melkein aina kryssillä) melkein plaanina (kestää sitten puomin vedon luuvarttiin). Tuo toppi on kyllä erityisen syvä (meillä 13% kevyessä). Varmaan ihan Ok, jos vaan saat sen plaanattua keliiin?!
  Ja genoa; toivottavasti kova fallin kiristäminen auttaa!

  Ja nää ei ole mitään yrityksiä opetusjutuiksi, kunhan lomalla pitää keksiä jutun aihetta….;)

 2. Paljon ne D2:t oli? Niilä toki saa ison topin hassuksi.

  Kolmeyksseiskoille on D2:lle on useissa trimmiohjeissa tarjoiltu vain ”handtightia”. Sekin on tosi kivan tarkka lukema alkuunsa, mutta niin ne ovat meillä olleet. Ja vaikka ovat just käsin pyöritetty, niin kyllä ovat maston kantaneet ja oikeastaan mun perskutina niistä on, että mullakin on ne edelleen liian kireellä.

 3. Joo, Northin purjeet on, joten ehkä tuo alaosa on ominaisuus, jonka kanssa on opittava elämään.

  Välivanttien kireydestä en osaa sanoa oikein mitään, ne ovat englantilaisen koulukunnan lukemissa. Muutenkin noiden välivanttien (ja 19/20-rikin) kanssa puljaaminen on aika vierasta.

  1. Jospa D2 kokeilisi reilusti löysätä. Siis ainakin jos/kun kiristit ylävantteja.

   Jäänyt muuten lomacruisailussa uuden G3 trimmit hakematta. Joko ei ole tuullut tai jos on tuullut niin sitten sivutuulta.

   1. Joo, D2:ta löysäämällä saa varmaan muotoa topista pois, mutta eikös se vaikuta samalla hekin ja keulastaagin suhteeseen?

    1. Mutta eikö tuo D2 löysääminen vaikuttaisi positiivisella tavalla myös keulastaagiin, kun heikkiä tunkkaa? Vai onkohan tänään tullut otettua jo liikaa näin vaativaan pohdiskeluun…

    2. ”…heikkiä tunkkaa”🙂

     Jos D2 on löysä, heikkiä temmottaessa masto joustaa (lisää bendiä). Jos D2 on kireä, masto ei käyttäydy kuin jousi ja voima menee lyhentämättömänä etustaagin kiristykseen. Luulisin.

 4. Meillä D2:set on ”handtight+1/2 kierrosta” eli hemmetin löysät. Ylävantit on sitten joka vuosi kireämmät: nyt docktunessa 25% ja kovalla noin 35%. Mutta tämä siis hiilimastolla jossa vantit laidalla (eli pitkät spriidarit)…

 5. Toisaalta, jos D2 on kireä niin maston eteen/taakse taipuma tosin keskittyy enemmän toppiin mutta sivusuuntainen taipuma lisääntyy topissa (toppi fellaa leehen). Ja samalla iso plaanaa (siis takaliikki aukeaa) vielä voimallisemmin !? Siis myös luulisin…

  Me ollaan tuunattu perinteiseen tapaan ylhäältä alas. Eli ensin toppivantti johonkin 20%+ ja sitten D2 ja alavantti vähän reilun käsikiree. Ja sitten merelle. Käytännössä alavantin pieni kiristys on jäykistänyt mastoa sen verran että iso on saatu nätisti litistettyä, vähän ylhäältä alkaen plaaniksi. Ja sivusuunta on ollut ihan automaattisesti OK. Mutta varmaan joka masto (ja isopurje) on hieman erilainen.

 6. Ja onnittelut loistavasta venehankinnasta!
  Ramdatassa päävantti n.22%, välivantti 10% ja alavantti 14%, pidämme tätä 8-14 kts perustrimminä. Hekillä pelataan paljon niinkuin itsekkin olit huomannut ”kaasuksi”. Förstaagi on säädettävä mutta sitä on vaikea mitata, joten mennään käsituntumalla. Alle 8kts löysätään vain päävantteja jotta saadaan förstaagia löysemmalle. Jos Northin iso niin leikkaavat viranpuolesta n.6cm prebendin purjeeseen, mutta se kannattaa varmistaa mittamaalla. Prebendi määrittelee myös maston asennon. Maston viritykseen ei kannata käyttää hirveesti aikaa, suora ja prebendi oikein riittänee pitkälle. Hyödyllisempää löytää trimmit kuntoon ja oppia ajamaan uutta venettä. Toivottavasti saadaan tiukkaa kisaa syksyllä. Vinkki; Polareista pitää ajaa yli jos meinaa pärjätä:)

  1. Ihan totta! Mastotrimmien kanssa ehtii puljaamaan jahka vene kulkee edes sinnepäin. Siis edes niihin polaareihin.

Kommentointi on suljettu.