Vuoden purjehdusteko

Koivusaaren Pursiseura näemmä järjestää kisakalenterin täytteeksi kahden osakilpailun LYS-kisan, Vene Magnum Cupin. Osakisat purjehditaan kesäkuussa ja elokuussa luultavasti jollain Karvalakin radoista. Ihan peruskauraa siis, mutta se mikä pisti silmään, oli kisan yhteyteen ympätty aivan loistava senssipalsta kippareille ja gasteille. Siis niin, että veneiden kipparit voivat ilmoitella gastitarpeista ja päinvastoin. Hienoa, tällaisen tavan soisi yleistyvän useammankin tapahtuman yhteyteen. Tämä jos mikä alentaa kynnysta osallistua ja tuo taatusti uutta tykinruokaa LYS-rintamalle.

Harmillisesti ensimmäinen osakisa on samaan aikaan kuin BOW, mutta ainakin elokuun toiseen kisaan voi yksi Siestakin osallistua.

15 kommenttia artikkeliin ”Vuoden purjehdusteko

 1. No toinen kisa on sitten päällekkäin Pentala Race ORC-kisan kanssa, joten hienosti on päivät valittu! Kohderyhmä ei kutsun perusteella ehkä ole ORC-kisaajat, mutta toisaalta en kyllä ymmärrä miten kisa poikkeaa mistään muusta vastaavasta viikonlopun saaristokisasta, joissa osallistujista yli puolet kisaa myös ORC-kisoissa.

  1. No on noissa päivissä tosiaan se hyvä puoli, että pahimmat koohot ovat silloin toisaalla 🙂 Laskennee kynnystä osallistua.

   1. Sivuilla kuitenkin mainitaan ”Tapahtuman osallistujat voivat mitata omaa osaamistaan huippupurjehtijoita vastaan. Mukana tulee olemaan tunnettuja purjehtijoita ja venekuntia.” Varsin ristiriitaista, jos halutaan olla pelottelematta kokemattomia pois.

 2. Ei noita loppukesän viikonloppuja kuitenkaan ole loputtomasti käytettävissä ja jos tosiaan fokus on saada kisoihin ei-kisapurjehtijoita niin samapa se onko samaan aikaan joku yksittäinen toinen saartenkiertely-kisa, BOW:n kanssa päällekkäisyys on sitten taas siltä osin hankala jos radoille olisi haluttu tosissaan tasoituskisoja kiertäviä veneitä.
  Eihän yksittäisillä saaristokisoilla noin lähtökohtaisesti varmaan olekaan eroa mutta tuossahan on pohjaa siihen että tuosta kisasta tehdään jotain muuta ja jos markkinointi onnistuu niin sitten se segregaatio on saavutettu. Jos tuota kautta radoille saataisiin lisää veneitä niin se olisi vain positiivinen asia.

  1. Tietysti on positiivista, jos lisää veneitä saadaan radoille. Sen sijaan ei ole lainkaan positiivista jakaa sama hyvin rajallinen osallistujajoukko kahden yhtäaikaisen kisan kesken. Jotenkin olisi kohtuullista olla yhteydessä muihin kisajärjestäjiin ja yrittää sopia ajankohta ennen sen päättämistä.

   1. No toisaalta väistämättä tuollaiseen jakamiseen päädytään jo nyt, antaa veneitten sitten päättää missä ja mitä kisoja tahtovat purjehtia kun suomalainen prime-time purjehduksen osalta on kuitenkin aika lyhyt. Lopputulos on se että on aika sama mille viikonlopulle kisat laittaa, aina on joku toinenkin kisa samaan aikaan, puhumattakaan sitten järjestelijöitten menoista, yhtälailla Hoskin väki saa kellua ihan tarpeeksi monta viikonloppua vesillä kisoja järjestellen pitkin syksyä ja jos tapahtumaan tahdotaan saada tavallisia purjehtijoita, kauhean pitkälle syksylle ei tapahtumaa voida viedä.

    Pentala on kuitenkin vain ORCi-rankingin kisa ja tähän kisan pääasiallinen kohderyhmä on LYS-kisaajat ja sitä harkitsevat, joten päällekkäisyys on lähinnä näennäistä. BOW-viikonlopun kohdallahan ongelma on vain siinä ettei noita vapaita viikonloppuja yksinkertaisesti ole kesäkuussa, enemmän huolestuneempi olisin tuon osakilpailun päällekkyydestä, tosin ymmärrän kyllä huolen Pentala Racen tilanteesta jos viimevuotisen kaltainen osanotto toistuu.

    1. Päälleekäisyys on kaikkea muuta kuin näennäistä! Katso LYS-saaristokisojen osallistujia. N. puolet on myös ORC-rankingia ajavia ja lopuissakin on huomattava osuus ORC-kisoissa gasteina olevia. Kun kisat laitetaan päällekkäin, molemmat kärsivät. Esimerkkinä tästä vaikkapa Syysseilaus LYS ja Pentala Race ORC. Olivat 2011 peräkkäisinä viikonloppuina, jolloin Syysseilauksessa oli 16 venettä ja Pentala Racessa 21 venettä. 2012 EMK:lle ei enää käynytkään AMP:n ehdottoma jako, joten kilpailut olivat päällekkäin. Syysseilauksessa veneitä oli enää 11 ja Pentala Racessa 7. Tietysti päällekkäisyys ei ollut ainoa syy muutokseen, mutta merkittävä tekijä kuitenkin.

     Samoin voi verrata peräkkäisinä päivinä usein lähes samalla radalla ajettavien Henry Lloydin LYS (päällekkäin ORC-kisan kanssa) ja Saaristokisan osallistujamääriä. 2012 ne olivat 6 ja 17.

 3. Kyllähän tosta kutsusta paistaa ihan selvästi, että kyse on vasta-alkajien tai vähän kisanneiden kisasta. Näin Saimaan vinkkelistä näyttää jotenkin tyhmältä, että Suomen kovimmilla purjehdustiimeillä olisi hirveä hinku päästä samaan kisaan rääkymään styyraa aloittelijoille. Jos/kun sieltä aikanaan kumpuaa kisaintoa isompiin karkeloihin, pääsette kyllä niitä sitten porukalla kiusaamaan. Ajelkoot prot omissa kisoissaan ja suokaa aloitteville venekunnalle onnistumisen elämyksiä. Ne kantavat varmaan pitkälle jatkossakin…

   1. Mielenkiintoista olisi tietää, paljonko on olemassa potentiaalisia veneitä, jotka ovat kiinnostuneet tulemaan kapinoihin mutta eivät ole vielä retkahtaneet? Vai onko saturaatiopiste jo saavutettu; ne joita kisat kiinnostaa, kisaa ja loput on evvk? Gastiliittolaiset on sitten toinen homma, meidän seuraanhan on ohjautuneet yleensä keski-ikäiset joko aloittelevat tai paatuneet alkoholistit (mikä on meille ihan kosher asia).

    1. Vanhoja tuloksia selaillessa tuntuu (ei siis todellakaan tilastollisesti tutkittu), että veneiden määrä kisoissa on vuosikymmenten saatossa ollut aikas vakio. Toisaalta huvivenemäärät kasvavat jatkuvasti, joten kait kilpapurjehtijoiden suhteellinen osuus sitten pienenee. Samantapainen trendi on osallistuvilla venekunnilla. Keskimäärin tietyn kipparin nimi esiintyy tulosluetteloissa 5-10 vuotta jonka jälkeen uudet nimet astuvat kehiin. Sitten on tietysti niitä jääriä, jotka hinkkaavat poijuja vuosikymmenestä toiseen.

  1. Alun sanahelinässä tosiaan viitataan aloitteleviin, mutta muuten ei ole mitään eroa lukuisiin muihin LYS-kisoihin. Vaaditaan LYS-todistus, ajetaan spinnulla jne. Tietysti yksi ero on siinä, että tuo ei ole mukana ProSailor LYS-rankingissa, koska kisasta ei ollut mitään tietoa sen osakilpailuja listattaessa.

   Kyse ei ole siitä, että ”Suomen kovimmilla purjehdustiimeillä” olisi hirveä hinku päästä aloittelijoita häiritsemään. Kyse on siitä, että käytännössä kaikissa pääkaupunkiseudun ORC- ja LYS-kisoissa käy pääosin samaa porukkaa. LOWkin jo taisi olla kiinnostunut tästä kisasta, vaikka on ajanut hyvin aktiivisesti ORC-kisoja, eikä se varmasti ole ainoa. Lisäksi useat ORC-veneissä miehistönä olevat ajavat LYS-kisoja omalla tai jollain toisella veneellä.

   Kun katsoo tarkemmin kilpailukalenteria tulee kyllä aika hölmö olo. Samojen viikonloppujen sunnuntait olisivat olleet vapaana. BOWilla on tuolloin varapäivä ja 1.9. ei tietääkseni ole kisoja. Ei olisi paljoa vaatinut joko Vene Magnum Cupilta tai Pentala Racelta siirtää kisaa päivällä, jos vain joku olisi kertonut ennen julkistusta, että tuollainen kisa on tulossa. Nyt päivämäärän muuttaminen on jo paljon vaikeampaa.

   1. Minulle tulee hölmö olo tästä keskustelusta.

    Vene-lehden ja Koivusaaren Pursiseuran yhdessä organisoima Vene Magnum Cup on lähtökohtaisesti jokamieskilpailu. Jo alkumateriaalissa ja markkinoinnissa kevään mittaan korostetaan, että se on purjehduskilpailu heille, jotka eivät ehkä aikaisemmin ole kisanneet tai vain harvoin. Emme ole alun alkaenkaan pyrkineet tekemään tapahtumaa aktiivisesti kilpaileville. Heillehän niitä riittää ennestäänkin.

    Miksi sitten samat päivät kuin joissain muissa kisoissa? Kaikki tietävät, että ei kesäisiä viikonloppuja ole paljon. Purjehduskisoja on jokaisena niistä. Me valitsimme päivämäärät sen mukaan, että päällekkäiset tapahtumat ovat luonteeltaan eri kohderyhmälle. Vaikka muitakin LYS-kisoja sattuu samaan aikaan, niin LYS on kuitenkin se sääntö, joka kattaa eniten venetyyppejä ja on siten helpoimmin jokamiehen ulottuvilla.

    Miksi lauantai? Purjehduspäivänä se on yhtä hyvä kuin sunnuntai, mutta oheisohjelman kannalta lauantai on järkevämpi. Vene Magnum Cup on muutakin kuin vain ratapurjehdus. Ohjelmaa julkistamme sitä myöten kun se varmistuu.

    Emme ole tällä tapahtumalla pyrkineet tallomaan kenenkään varpaille. Olemme halunneet laajentaa kilpapurjehduksen ympyröitä sellaisella kisalla, johon osallistuminen on periaatteessa helppoa esimerkiksi perhemiehistöille. Vaikka säännöt ovat samat kuin yleensä viikko- tai saaristokisoissa, uskomme osallistumiskynnyksen tähän kisaan olevan matalampi kuin vakiintuneisiin tapahtumiin.

    Toivottavasti tapahtumaa ei tuomita sen perusteella, että emme ole kyselleet eri puolilta pääkaupunkiseutua lupia kisan järjestämiseen. Olen varma, että Vene Magnum Cup tulee monipuolistamaan kilpapurjehdustarjontaa ja antamaan mahdollisuuden monelle uudelle kisaajalle.

    1. Tietenkään LYS-kisan järjestämiseen ei tarvita mitään lupaa keneltäkään. Sen sijaan on varsin järkevää keskustella asiasta muiden lähialueilla kisoja järjestävien seurojen kanssa. Tätä varten on pääkaupunkiseudulla järjestetty syksyisin palaveri, jossa kilpailukalenteria sommitellaan.

     Jos ko. kisasta olisi ollut tieto mukaanlukien erityinen tarve järjestää se juuri lauantaina, Pentala Race olisi varmasti siirretty sunnuntaille. Syksyllä nähtiin paljon vaivaa, jotta Pentala Race ja Pentala LYS-viikonloppu eivät olisi minkään lähialueen kilpailun päällä. Nyt tämä vaiva meni hukkaan.

     Toivottavasti olette yhteydessä HSK:hon rataa valitessa, jotta 15.6. kisan rata ei mene BOWin radan läpi. Siitä tulisi turhaa pahaa mieltä molempien osallistujille. Sama koskee ESF:ää 31.8. yhteydessä. 31.8. rata on sama kuin ennenkin eli kiertää kahdesti Kytön ympäri käyttäen useaa viittaa merkkinä. Toivottavaa on, ettei ainakaan samoja viittoja käytetä merkkeinä, jos kisa tuonne tulee.

 4. No niinpä tietysti, kaikkihan ne lasketaan, joo. 😉

  Tulee mieleen tapaus, jossa Amin Asikainen taannoin opetti nakkarijonossa jollekin häiskälle tapoja. Se oli Amin paralle ihan mitätön juttu ja tuskin edes tarkoitti pahaa, mutta kaveri on tuskin enää käynyt nakkarilla sen jälkeen, vaikka ruoka maistuskin…

Kommentointi on suljettu.