Kauden paras startti?

-
Havainnekuvassa iPhone ja veneen mittaristo keskustelevat innokkaasti NMEAa.

Startit ovat kamalan vaikeita. Pitäisi olla paukun kajahtaessa just eikä melkein täydessä vauhdissa viivalla. Sillä kuuluisalla perstuntumalla ja harjoittelulla homma luultavasti onnistuisi, mutta tekniikkauskovaisuus tuntuu jotenkin paljon helpommalta tavalta edistyä asiassa.

Tärkeintä lähdössä (sijainnin, muiden veneiden ja kaiken muun ohella) olisi tietää jäljellä oleva purjehdusaika starttiviivalle suhteutettuna jäljellä olevaan aikaan. Kolleegat ovat kehuneet Velocitekin Prostartin olevan oivallinen kapistus. Vehje osaa laskea gps-tiedon perusteella etäisyyden viivaan ja jäljellä olevan ajan. Kapistus tuntui ostoa harkittaessa kuitenkin niin kalliilta, että copy-pastasin aikoinani tässäkin blogissa mainitun Android-pohjaisen starttiavustimen. Projekti ei ikinä edennyt testausvaiheeseen raudassa ilmenneiden puutosten vuoksi.

Applen tuotteisiin löytyi tietysti vastaava viritelmä: iRegatta. Softa tekee kaiken saman mitä Velocitek ja bonuksena ohjelma käsittelee nmea-dataa tarjoten tietoa tuulesta ja muusta. Tiedonsiirto vaikkapa Silvan/Nexuksen mittareilta hoituu Digital Yachtin langattomalla NMEA ”serverillä”. Tuo patukka siis luo WiFi hotspotin, mihin mikä tahansa asiansa osaava palikka voi liittyä (TCP/IP over WiFi). Nmeaa käyttäviä merisovelluksia on kosolti muitakin, esimerkiksi iNavX. Eli ei muuta kuin iPad koteloon, kajuutan kattoon roikkumaan ja menoksi.

ylamerkki
iRegatan näkemys ylämerkistä.

En ole kovin tarkasti kartoittanut tarjontaa Androidille tai PC:lle, mutta luultavasti vastaavia ohjelmia löytyy niillekin alustoille. Siis kuten esimerkiksi droidAIS. Tai iRegatta for Android.