Vene 2013 – Satunnaisia havaintoja

IMG_0335

Kevät on aina virallisesti alkanut Helsingin venemessuista, ja niin oli tilanne tänäkin vuonna. Lauma lowilaisia ja muita asiasta kiinnostuneita kerääntyi heti ensimmäisenä yleisöpäivänä ihmettelemään kiilteleviä kylkiä ja messuosastojen rojupaljoutta. Monen monituista kiinnostavaa asiaa messuilta löytyikin, ja seuraavassa lyhyt memo-tyyppinen katsaus messupäivästä:

 • Kello 09:40 ensimmäinen lowilainen (minä) parkkeerasi aulabaariin. Muita ei vielä näkynyt, joten aikainen messuvieras nappasi oluen odotellessaan.
 • Kello 09:50 Sinko pöllähti paikalle ja haki samoin tein oluen. Ns. ”iso” oluttuoppi maksoi 6,50 EUR ja oli maultaan aika karvas. Liemen sai kyllä alas, jos piti nenästä kiinni ja kaatoi nopeasti. Maku tosin parantui huomattavasti kuudennen tuopin jälkeen.
 • Kello 10:05 Sampo pöllähti paikalle ja haki samoin tein oluen. Allekirjoittanut ja Sinko hakivat kolmannen. Päätimme pikkuhiljaa aloittaa messuilun ja notkuimme messuhuumassa venehallin nurkassa olevaan baariin.
 • Kello 10:45 Kuraattori pöllähti paikalle ja haki samoin tein oluen. Aikaisemmin messuilun aloittaneet sekosivat jo tuoppien määrässä. No, ainakin olut alkoi maistua siedettävältä.
 • Kello 11:30 löysimme Bavarian purjeveneet moottorivenehallista, mikä tuntui aika hassulta. Ehkä Bavariat ovat sittenkin enemmän niitä peltor-segmentin kulkuvälineitä, mene ja tiedä. Messurahvaan ihmeteltäväksi oli rahdattu kaksi saksalaisen lasikuituosaamisen työnäytettä; joku reilu 30-jalkainen matkavene ja Bavarian uusi yksityyppikonsepti B/One. Hetken koputtelimme Bavan yksityyppikonseptia, mutta mielenkiinto lopahti aika nopeaan, joten siirryimme hallin keskellä sijainneeseen shamppanjabaariin. Lasi kuohuvaa oli halvempaa kuin oluttuoppi. Sössötimme nopeasti läpi viimeisimmät tasoituspurjehdusjuorut ja on kyllä sanottava, että kaikenlaista jännittävää on ensi kesäksi tiedossa. Muistais vaan mitä. Jotain viikkokisoihin liittyvää se oli.
 • Kello 11:45 ihmettelimme messuille raahattua experimental-luokan kevytlentokonetta. Jännä tekele kaikkiaan. Siivet oli kyhätty kevytpressusta, propellia pyöritti 100 heppainen Rotax ja koko hökötystä piti kasassa muutama alumiiniprofiili. Ideana ponttooneilla varustettu lentohärveli oli kuitenkin niin mielenkiintoinen, että Kuraattori ilmoitettiin lentolupakurssille ja me muut perustimme lentokonekimpan.
 • Kello 12:40 messujen loput purjeveneet löytyivät puolivahingossa jonkun juottolan vierestä. Tarjonta oli aika aneemista, sillä paikalle oli roudattu ainoastaan muutama kisavene ja pari matkapurjehtijalle sopivaa kuitukippoa. Kävimme nyt kuitenkin lääppimässä pohjat ja totesimme, että yllättävän huonossa kunnossa taas olivat. Messujen ehdottomasti hienoin vene oli wanha Swan, jonka joku charter-firma oli järjestänyt hallin nurkkaan. Swan vaikutti oikeasti sellaiselta veneeltä, jolla olisi uskaltanut lähteä isommillekin vesille. Veneen meripunkatkin toivat mieleen Lowin vastaavat. Ihan kaikki eivät tosin olleet yhtä ihastuneita vanhasta pietarsaarelaisesta. Sampon mielestä Swanissa haisi paskalle. Otin kommentista nokkiini, sillä minusta veneen hajumaailma toi mieleen Lowin. Muita huomioita: uudessa First 30 veneessä oli hyvä sitloora-layout, mutta veneen köli oli tosi kummallinen. Äksät unohtui katsoa, kun janotti.

pohjanoteeraus

 • Kello 13:10 Jace pöllähti paikalle ja haki samoin tein oluen. Me muutkin taisimme hakea.
 • Kello 13:30 Juha pöllähti paikalle ja haki samoin tein oluen. Me muut siirryimme väkeviin.
 • Kello 13:40 kävimme sovittamassa purjehdusvaatteita. Autenttista meritilannetta simuloidakseen osa lowilaisista yritti survoa sääriään purjehdushousuihin selällään maaten. Myyjä ei jostain syystä digannut lattialla käärmemäisesti vääntelehtivistä keski-ikäisistä purjehtijoista, joten nuivasta suhtautumisesta suutahtaneena jätimme kaupat tekemättä ja marssimme rantaosaston baariin murjottamaan.
IMG_0342
First 30:n köli. Jotenkin hassu kun tuollalailla sojottaa eteenpäin. Konstruktion idea ei auennut.
 • Kello 14:15 Juha kantoi ensimmäiset tequilat pöytään. Sampo ilmoitti käyvänsä uimassa, mutta ei ilmeisesti löytänyt löytänyt neljän metrin päässä olevalle uima-altaalle. Allekirjoittanut eksyi matkalla vessaan. Jace ja Sinko kylvivät inttimuisteloissaan hylsyjä lattialle ihan riesaksi asti. Juha ja Kuraattori siirtelivät veneitä markkeeraavia shottilaseja purjehdustaktiikkaväittelyn tiimellyksessä.
 • Kello 14:30 päätimme varioida YO-lehden älykkötoimittajien tempausta ja käydä vääntämässä ns. putket tukkoon -tortut jonkin sopivan moottoriveneen porsliinipyttyyn. Kenelläkään ei kuitenkaan ollut hätä, joten idea jäi hiukan tuhnuksi.

humppa

 • Kello 14:50 perustimme venekimpan ja ylävitosia läpsien sovimme ostavamme sikanopean kisarassin ulkomailta. Mietimme tarkkaan rahoitusta ja yhtiömuotoa, mutta pikaisen mobiilisurffaamisen jälkeen oli selvää, että yksikään pikavippifirma ei lainaa 75 tuhatta pelkällä tekstiviestillä. Keulamiehestäkään emme päässeet sopuun, emmekä oikeastaan mistään muustakaan, joten hyvin alkanut venekimppa jäi lopulta 20 minuutin mittaiseksi.
 • Kello 15:50 baarin henkilökunta uhkasi lopettaa anniskelun. Kovaäänisellä huudolla vakuutimme kyypparin lujasta kunnostamme, ja uudet annokset ilmestyivät onneksemme pöytään.  Viereisessä pöydässä eväspapereitaan rapistelleet maakuntien bussimatkalaiset pudistelivat epäuskoisena päätään.
 • Kello 16:30 ensimmäinen lowilainen kannettiin ulos.
 • Kello 17:00 loputkin lowilaiset heitettiin ulos.

Kivat messut ja erinomainen kaudenaloitus. Jonnekin vielä päädyimme jatko-messuille, mutta illan rekonstruktio on toistaiseksi kesken. Taksikuittien ja ravintolalaskujen muodostama tapahtumapalapeli on yllättävän haastava koottava.

pruutta

No, ei siellä messuilla oikeasti ollut mitään mielenkiintoista. Paitsi tuo pruuttakuljin.

2 kommenttia artikkeliin ”Vene 2013 – Satunnaisia havaintoja

  1. Jep, en ole aikaisemmin ymmärtänyt, miksi vanhoista Swaneista niin paljon kohkataan. Nyt kun ensimmäisen kerran sellaisessa kävin, ymmärrän paljon paremmin. Hieno purjevene!

Kommentointi on suljettu.