Miehistö taisteli, blogisti kertoo

Itsenäisyyspäivän kunniaksi Finlandialla maustettua takakaidekamerakuvaa.

Taustatiedot: Firstien luokkamestaruuksien viimeinen päivä ja viimeinen startti. Tuulta 9-11m/s, purjetta aikalailla liikaa ylhäällä ja muutenkin suurimmalle osalle miehistöä vene oli hiukan vieras. Varsinkin vastanimitetty mastomies tuntuu olevan aikalailla hukassa.

Filkkapätkässä on ensimmäinen ylämerkin kierto, joka ei mennyt aivan kuten oppikirjoissa opetetaan. Ennen kitkerää kommentointia kannattaa muistaa, ettei oltu läheskään viimeisiä…kyllä tämä tästä vielä lähtee loikalle!

Tarinaa itse kisasta löytyy tuolta: lowsailing.com/2012/09/02/erilaiset-keski-ikaiset/

6 kommenttia artikkeliin ”Miehistö taisteli, blogisti kertoo

 1. Todella upeeta! Mahtavaa! Hieno purjehduskuvaus tosi tilanteesta. Pitää myöskin nostaa lakkia sille, että poiju kierrettiin uudelleen. Voin kuvitella, että pinnamiestä *******, vaikka kuvan mukaan yritti tarkasti katsoa ajolinjaa. Videossa on hyvä vauhdin tuntuma, melkein kuin itse olisi mukana. Ja uskomaton musiikki, olisiko peräti Sibeliukselta lähtöisin. t. Jarmo

 2. Tulee kyllä mieleen että tehtiinkö tuo käännös nyt sääntöjen mukaisesti ”heti kun on mahdollista”. Eihän veneen kääntyminen riipu spinnupuomin asennosta ja jiipin kautta heittämällä keulakin olisi ollut kohti merkkiä ja kiepistä olisi saanut hieman etuakin. Allahan lisäksi on yleensä tilaakin joten käännökset voi aloittaa samantien merkin jälkeen ja tosiaan ei pidä aliarvioida sitä taktista etua minkä siitä saa kun onkin vapaissa tuulissa kun spinnu on saatu nostettua taas ylös.

  Ihan tollaisia huomiona esitettynä, koska jos mä näen jonkun koskevan merkkiä ja kestää 40 sekkaa ennenkuin rangaistuskäännöstä varsinaisesti edes aloitetaan tekemään, todnäk veisin protestin jurylle ihan piruuttani kun ehkä yleisin rike mitä radoille näkee on juuri se että rankkarit tehdään silloin kun se parhaiten sopii, ei kun ne _pitää_ tehdä.

  1. No nämä ovat taas niitä tulkintakysymyksiä siitä, mikä on kauan, mikä heti ja mikä välittömästi…

   21.2 A boat taking a penalty shall keep clear of one that is not.

   44.2 One-Turn and Two-Turns Penalties
   After getting well clear of other boats as soon after the incident as
   possible, a boat takes a One-Turn or Two-Turns Penalty by promptly
   making the required number of turns…

   Se on kyllä totta, että tuossa tilanteessa olisi rangaistuskierroksen voinut aloittaa jiipin kautta, olisi luultavammin selviytynyt nopeammin hommasta. Spinnupuominkin olisi voinut vaan kääntää suoraan sivulle, jolloin geellä olisi ollut tarpeeksi tilaa heilua puolelta toiselle. Tuo puomin irroittaminen ja uudelleen kiinnittäminen mastolenkkiin vei ihan liikaa aikaa.

   1. Jep, ja siinä se ongelma piileekin. JOS on olemassa nopeampi tapa suorittaa rangaistus, ei valittu tapa voi olla ”as soon as possible”.

    Ja kun levittäjällä usein, ei toki aina, tilaa on alaspäin niin jiippiä kannattaa miettiä ensisijaisena rankkarinaloitussuuntana, ihan noin mielikuvaharjoittelun kannalta. Ei ainoastaan siis sen takia että tällöin voisi täyttää 44.2:n määreet nopeammin vaan myös sen takia että levittäjällä se jiipin kautta vetäminen voi hyvin olla taktisestikin hyödyllistä vs. se että ajaa pitkäksi ja esim. vinolla radalla on jo väistämättä pelannut itsensä ulos pelistä kun on ajanut niin pitkälle oikealle.

    Haastava tilanne on sitten se jos koskee ylämerkkiin ja ylös ei käytännössä pysty menemään koska silloin pakottaisi takana tulevia veneitä nostamaan mutta onko sitten vene joka hakee sitä vapaata tilaa vene 21.2:n kannalta vai ei? Jos on, ainoa tapa täyttää 44.2:n vaatimus ”oikein” olisi ajaa rajusti alaspäin ja tehdä kiepit ylämerkin ja levittäjän välisen linjan alapuolella josta sitten joutuisi kryssimään takaisin levittäjälle. Tässäkin houkutus ajaa ensin suoraan levittäjälle ja tehdä kieppejä vasta siellä on varmasti kova mutta mielestäni väärin jos on mahdollista hakea se tila kieppiin myös alapuolelta.

 3. Mites muuten te silloin MM-kisoissa pyöritte, kun ylämerkillä kolistelitte Platulla Ramdatan kylkeen? Vai pyörittekö ollenkaan?

  1. Kisaaminen loppui siihen ts. DNF (en ole ihan varma mikä merkintä omaehtoiselle ”retirelle” laitetaan jos vene ei koskaan tule maaliin), protestikäsittely taidettiin vetää läpi vakuutusta varten joten tuloslistaan saattoi päätyä DSQ.
   Siinähän tuli vielä isopurjekin irti mastourasta topissa joten eipä siinä oltaisi muutenkaan enää kilpapurjehdittu sen lähdön puitteissa.

   Lisäksi on sitten vähän tulkintakysymys onko kaidetolppien vääntyminen 44.1 mukainen ”significant damage” koska toisaalta vääntyneet kaidetolpat eivät välttämättä enää täytä OSR:n määritelmiä sääntöjen mukaisista kaidesäädöistä-> vene on kilpailukelvoton eli nähdäkseni ”vakavasti vaurioitunut”. Oikeaoppisesti Ramdatan olisi kai pitänyt lopettaa kilpailu ja hakea hyvitystä missatuista lähdöistä.

Kommentointi on suljettu.