Optimointitalkoot

Kaudelle 2013 voimaan tulevia ORC tasoituszydeemin muutoksia on kuvailtu Avareiden sivuilta löytyvässä esityksessä: www.avarit.fi/orkki

Muutoksista sen enempää, mutta silmään pisti veneen mittaaminen jatkossa tyhjänä, siis ilman varusteita. Mikäli oikein ymmärsin, niin myös tasoitus lasketaan tyhjälle veneelle, ja veneen varusteluettelo poistuu käytöstä. Tämähän johtaa väistämättä siihen, että kaikkien aikaisemmin mittaukseen (ja siten tasoituslukuun) sisältyvien kapistusten painoa on syytä minimoida. Kuten esimerkiksi ankkurien. Noita pohjakoukkuja nyt täytyy jatkossakin kiikuttaa mukana, tähän velvoittavat jo suomalaiset katsastussäädökset ja Offshore Special Regulations. Tyypiltään ankkureiden on suotavaa olla ”sopivia”, mutta sen tarkempia speksejä ei koukuille anneta.

Siis mahdollisimman kevyt säädösten hengen mukainen ankkuri. Siis tuommoinen:

Manson Race Anchor

Siestan kokoiselle 32-jalkaiselle paatille riittää Mansonin malli R5, jolle painoa kertyy 3,6 kiloa. Erotusta viistoistakiloiseen Bruceen tulee mukavat 11 kiloa. Kun noita Bruceja on fölissä aina kaksi, niin ankkureiden kokonaispaino vähenee pikaisesti laskettuna semmoiset 20 kiloa. Bonuksena tulee parempi pakattavuus. Brucen ankkurihan on muodoltaan ehkä maailmanhistorian tilaavievin valimotuote. Mansonin ankkuri mahtuu pieneen kangaspussiin.


Voisikohan kolmilyödyn ankkuriköyden vaihtaa 6 millin dyneemaan? (varmuudeksi hymiö perään 🙂 )

2 kommenttia artikkeliin ”Optimointitalkoot

  1. Mitä, eikö teillä jo ollutkaan MM-kisoissa racing-mallista ankkuria 🙂
    Lieneekö se ollut juuri tuoltakin puljusta löytyvä n. 1,5 kilon malli mikä meillä oli käytössä.

  2. Painonsäästö on aina kiva juttu, mutta lähinnä kyllästyttää siirrellä niitä turhan painavia ankkurivermeitä paikasta toiseen (kisassa kölin päällä, muuten jossain muualla). Nuo light-ankkurit vois tunkea vakituisesti johonkin sopivaan lokeroon.

Kommentointi on suljettu.