Sorkkimisia

On se kiva, että jotkin asiat säilyvät muuttumattomina tässä maailmassa. Kuten esimerkiksi se, että jokikinen syksy lehdet tippuvat puista, järvet jäätyvät, maa menee routaan, mielen valtaa kaamosmasennut  ja ORCin VPP-kaavoja muutellaan. Tällä kertaa Offshore Racing Congress on keskittynyt VPP-laskennassa käytettävän jäännösvastuksen (residuary resistance) sorkkimiseen sillä seurauksella, että veneiden arvioitu vauhti on suurimmassa osassa tapauksia petraantunut huomattavasti. Tuo jäännösvastushan on se vastus, mikä jää jäljelle, kun kokonaisvastuksesta vähennetään laiskasti hiotun pohjan aiheuttama kitka. Jäännösvastuksen komponentteja ovat siis aallonmuodostusvastus ja semmoiset.

Veneen painolla on kaiketi suuri merkitys tuohon jäännösvastukseen, joten pitääkö nyt sitten paattia optimoidakseen jättää kaljat laiturille? Häh?

Siesta 32 on uusien testiajojen perusteella nopeutunut semmoiset viitisen sekunttia (GPH) keskituulimaililla, mutta onneksi ne muutkin veneet ovat petranneet vauhtiaan. Alla olevassa taulukossa on esitetty, miten ORCi3-luokan veneiden muutokset suhteutuvat Lown GPH-muutokseen. Vihreä tarkoittaa, että Low saa hyviä, punainen toisinpäin.  Muutokset veneiden välillä eivät järin mullistavia ole, mutta jokunen suuri voittaja ja häviäjä joukkoon sentään mahtuu (Elan 310, MP34).

Linkki testiajoon: http://orc.org/AGM/2012/Test%20run%20ORCi%202013.pdf

6 kommenttia artikkeliin ”Sorkkimisia

 1. Ou jess, jos luin oikein niin FEne saa enemmän hyvää LOW-iin verrattuna!

  Ihan kun sillä olisi merkitystä.

 2. Vissiin huonosti selitetty: Merelli nopeutuu 8,8 sekkaa, mutta Low ainoastaan 5,8 sekuntia, joten Low on 3 sekuntia saamapuolella…sumeata logiikkaa ehkä, mutta tarkoittaa siis sitä, että verrattuna Lowiin, Merellin täytyy periaatteessa painella ensivuoden Suursaaressa 3s per maili nopeammin kuin viime kesänä. Tai vastaavasti Low voi lorvailla sen 3 sekunttia…

   1. Juu, kosmetiikkaa on, mutta listan ääripäistä löytyy jo tuntuvaa eroakin: Elan 310 saa seilata melkein 19 sekkaa per maili (~3%) nopeammin verrattuna MP34:ään.

 3. Entä jos…

  Siis Euroopan (tai tässä tapauksessa maailman) tyhmintä jälkipuintia,
  mutta JOS tulevat mittakirjat olisivatkin olleet käytössä jo viime kesän MM-kisoissa:

  1. Scugnizza NM38S -17,1 sek
  2. Lenco Salona 37 – 8,9 sek
  3. Arken Zoo First 36.7 mod -2,2 sek
  4. Sugar2 NM38S -n. 17 sek???
  5. Patent3 X-332 Sport -8,8 sek
  6. Feelgood Salona 37 -5,3 sek
  7. Boxer X-332 Sport -9,0 sek
  8. Jazz First 34.7 -1,5 sek
  9. Merepärl First 36.7 -2,7 sek
  10. Neverita Salona 37 -7,2 sek

  38. LOW Siesta 32 -5,8 sek

  Ainakin toi Scugnizzan voitto olisi varmaan ollu vaarassa. Ja nythän sen gph:ksi olisi tulossa reilusti alle 600, eli se olisi ollu isossa luokassa…

  Siitä vaan Exceli laulamaan LOW:n päämajassa.
  ENTÄ JOS…
  ;-D

  1. Jossittelu on aina hauskaa, mutta ei taida excelin vääntö riittää Lowin sijoituksen parantamiseen.

   Tuo NM38 on kyllä kiinnostava tapaus. Olisko nyt niin, että suunnittelijat ovat löytäneet jäännösvastuksen mentävän porsaanreiän vanhasta VPP:stä?

Kommentointi on suljettu.