HH ORCi FR – Perusgeometriaa

20120617-213215.jpg

”En tiedä mitään muuta niin masentavaa kuin Danny show tiellä Kälviän”
– Freud, Marx, Engels & Jung –

Toi nyt mitään. Ihan miettimättä päähän pälkähtää pari masentavampaakin juttua. Niistä joskus myöhemmin.

Tulokset: www.helly.fi…

Toivottavasti ensimmäisen lähdön purjehdusaika meni oikein, kun emme sitä muistaneet tuomarialukselta asiaa udeltaessa.

Sunnuntain kesäisestä säästä olivat lowilaisista nautiskelemassa Sinko, Järvi-Jussi ja pikku-Mikko. Yhdelle käsiparille olisi ollut tarvetta, mutta onneksi tuuli pysyi aisoissa ja ketterät keski-ikäiset suoriutuivat veneen kurssimuutoksista kunnialla.

Pikakommenttina ensimmäisestä lähdöstä ja koko koitoksesta: Kisa ratkesi jo lähdössä. Olimme viimeinen vene, joka tikkasi paaralle lyhyen styyran lähtökiihdytyksen jälkeen. Järkytys oli melkomoinen huomattuamme olevamme leikkarista rajusti yli 100 metrin styyrahalssin jälkeen. Ylämerkille suhailimme sivutuulessa?? Aika epätodellinen fiilis.

Ensimmäiselle alamerkille pääsi kivasti jiippaamatta, mutta kun spinnukamat olivat olivat väärällä puolella, teimme jo perinteeksi muodostuneen tuplajiippisarjan sopivaa kiertopaikkaa etsiessämme. Seurauksena märkä spinnu etustaagin ympärillä, umpisurkea kierto ja sijoituksen romahtaminen todella lyhyellä parin mailin radalla.

Toisessa startissa saimme aikaan Team Lown kautta aikain ensimmäisen varaslähdön. Noin muuten tekeminen ja toiminta vinolla radalla oli ykkösstarttia parempaa. Asiaa helpotti kummasti sivutuulen sisäistäminen. Maaliin surffailimme sekunnilleen samaan aikaan Swan 36 ”Tarantellan” kanssa. Harmi tuo vilppilähtö, sillä viiden sakkiin olisi ollut hyvät mahkut. Riippuu tietysti siitä, mitä Harmajan tuulimittari näytti.

Kolmas startti meni asiallisesti ja loppu oli jonoajelua sivutuulessa. Hiukan kiroiltiin sitä, että ratakisassa matkalla ylämerkille ei voi vendata paskoista pois kun halssi olisi vienyt käytännössä poispäin merkistä. Onneksi koko lähtö vihellettiin poikki. Periaatteessa kaikki lähdöt olisi voinut keskeyttää, sillä rata oli jokaisessa osapurjehduksessa sen 30 astetta vino.

Tällaista tällä kertaa. Poijuja oli ihan kiva kierrellä, mutta ratakisan taktiikan harjoittelu jäi sattuneesta syystä vähemmälle,

15 kommenttia artikkeliin ”HH ORCi FR – Perusgeometriaa

 1. Sinko

  Mielenkiintoista. Tokassa lähdössä ei noussut lautakuntaveneessä lippua varastamisen merkiksi eikä kuulunut mitään vihellystä, törähdystä tai muuta viestiääntä. Jos olivat taas hukanneet meidän maaliajan eivätkä kehdanneet tulla toista kertaa kysymään, koska tultiin maaliin? Helpompi laittaa OCS?

  1. fin2847

   Juu, kaikki lowilaiset ovat yhtä mieltä asiasta; ei kuulunut töräystä. Kuuliko joku muu toisissa veneissä? Lipusta en henkilökohtaisesti kovin vahvasti väitä mitään, kun en laitakunta venettä niin tarkasti tuijottanut.

   Voikohan vielä tehdä hyvityspyynnön? Tuloksella niin väliä, mutta olis kiva tietää miten purjehdittiin.

 2. Santtu (s/y Nautinnolla)

  Kyllä tokassa lähdössä tuli töräytys ja lippu. Kysyin vielä keulalta että oltiinko me yli, johon sain vastauksena halveksivan katseen(taidettiin olla pikkaisen myöhässä). Sinänsä ihmettelen miten varastaminen oli mahdollista kun styballa ei päässyt edes linjalle.

   1. fin2847

    Mutku mutku…ainakin oli tehoton vapputrööttä. Lisää desibelejä, että humpan kuurouttama tanssikansakin kuulee!

 3. fin2847

  Jaahas, tulokset on pistetty aikalailla uusiksi ainakin toisen lähdön osalta…Raita oli näemmä samassa kasassa kuin Low ja Tarantella. Raidan tilalla pitäisi kyllä olla Lutfisk.

 4. Kimmo L

  Se on muuten lippu eikä töräytys joka ratkaisee. Isoissa lähdöissä (ja nyt näemmä noissa olosuhteissa) tuo huomioksi tarkoitettu äänimerkki jää usein kuulematta. Kannattaa aina pähkäillä tuomarialukseen päin jos on ollut lähellä olla yli…. Viisastelua mutta ah…niin totta

 5. Tero (s/y Phoenix)

  Osaispa ne käyttää sitä VHF:ää kutsumaan veneitä takaisin myös, viime vuoden BOWissa Tallinnassa oli oikeasti kunnon järjestelyt kun järjestäjät jopa tunsi osan veneistä nimeltä kun niitä kutsuivat takaisin!

  Muutenkin käsittämätöntä sähläystä toi tuloslista, ei voi muka videokuvata tai jotain maaliintuloja vaan pitää lähetellä postia ja kysellä havaintoja. Radan vinouksista ei viitsi edes alottaa, jäi vähän paha maku koko skabasta – sää ei auttanut fiilistä.

  Hienoa silti että VHF käytössä ettei tarvii lippuja kytätä ja voi tästä ensi vuonna tulla jo loistokisa.

 6. Laura /Phoenix

  Tero, kyllä ne kaikkia nimeltä Tallinnassa huutelivat. Tuota tosiaan kaipaisi Suomeenkin, että huudettaisiin VHF:n kautta kuka varasti, ja kun on palannut, kerrottaisiin myös se ihan yksinkertaisesti nimi/numero ja ”clear”.

  Kaiken kaikkiaan älytön kisa, vino rata ja tulosarpajaiset. VHF oli positiivinen juttu, vaikka sen käytössä olikin parantamisen varaa. Voisikohan tuosta puhua merenkavijoiden kanssa ennen MM-kisoja….

 7. Joakim

  Radat olivat tosiaan varsin vinot. Ainoa jotenkin kelvollinen oli toinen lähtö ja kolmannen eka kryssi (tuskin 3-luokalle). Tuuli oli toki (taas!) vaikea kääntyen kahden ekan lähdön aikana suunnilleen 120->70 ja sitten pohjoisen kautta 270:een ja keskeytetyn lähdön aikana 270->210. Jäihän täydestä ympyrästä sentään vielä käyttämättä 120-210 väliset tuulet.

  Onneksi kolmatta ei uusittu. 17:00 oli 10 minuutin keskituuli Kasuunilla miellyttävät 18,6 m/s. Lisäksi kahdenkin ajanotto oli tarpeeksi haasteellista.

 8. Jori

  Upeaa kehitystä oli ordereiden julkaiseminen netissä, valitettavasti muut järjestelyt oli taas turhan tuttua kauraa.

  Keli tietysti oli toivoton järjestää ratakisaa kryssi lenssi radalla, mutta silti tuo radan saaminen aina yhtä vinoksi jo startista lähtien alkaa jo muistuttaa tiedettä. Ihan sama minkä tuuliarvon kisoihin laittaa kun radat on tuon muotoisia, lyhin vesilinja häviää aina.

  Tuloksiin ei tietenkään viitsitä laittaa mitä arvoa käytetään, eli se siitä avoimmuudesta, sitähän jo WB:ssä harjoiteltiin ja huomattiin, että tuloslaskenna virheet saattavat jopa paljastua. Harmajalta kun voi saada eri lukemia vähän kisan eri hetkillä.

  Pienessä veneessä tekee mieli laittaa hammassuojat ja kypärä kun ajetaan isojen veneiden kanssa speedwaytä, ohjelmanumero olisi ihan kiva keskellä lomapurjehdusta pienessä laitamyötäisessä, mutta krapulaisena kylmähorkassa tuo tuntuu pelkältä vittuilulta. Onneksi eri erien (speedwayssä käytetään tätä sanaa kuvaamaan lähtöjä)väliin jää paljon luppoaikaa, jonka voisi viettää tietysti vaikka harjoittelemalla sateessa purjehtimista samalla kun muut lähinnä kelluu ja puhuu löysiä.

  Kevään ratakausi on siis ohi ja aika vähän jäi tuollaisen ratataktiikan kannalta käteen. Tai siis ei mitään, oikeasti. Toivottavasti päästään ajamaan MM-kisoissa suorilla baanoilla, eli, että tuuli tulee samalla voimakkuudella samasta suunnasta koko päivän ajan sillä merkkien siirtelyä tai kisan keskeyttämistä juuri ennen maalintuloa ei vieläkään Suomessa osata.

  1. Kimmo L

   On se jännä miten tuo mittasääntö kohtelee eri luokkien veneitä eri tavalla. Ykkösessä lyhyin vesilinja voitti ja toiseksi lyhyin tuli kakkoseksi..😉

   1. Petri

    Niin, jos purjehtii vielä huonosti niin ei se vesilinjan lyhyyskään ainakaan auta:) Kyllä syyt tuloksiin löytyvät ihan muualta mutta toisaalta Jorin kritiikkiä ei pidä ihan väheksyä vain sillä perusteella että se tulee jumbosijalta.

    Toki kuitenkin on huomioitava että suhteelliset erot ovat vähän eri luokkaa, esim. X-41:n vesilinja on 12% BC:tä pidempi, sen sijaan esim. X-332:t omaavat 32% Platua pidemmän vesilinjan. Tämä olisi sinänsä vähän turha vertailu elleivät nuo lenssit nyt ole tupanneet olevaan sellaisia ”spinnupuomi kiinni etustaagissa”-slöörejä mitä ne ovat olleet ja tuollaisilla ajokulmilla vesilinjapituudella alkaa jo olla vähän väliä.
    Kyllä sitä esim. sillä ainoalla avoimella lenssillä HH-kisassa (olisiko ollut kakkoslähdön maaliintulo) otimme käytännössä teitä ja Ultraa kiinni kun pääsimme plaanisurffeihin aallokossa mutta eipä jostain syystä sama onnistunut sivutuuliosuuksilla.

   2. fin2847

    Mikäs muuten suuremmissa luokissa oikein mätti, kun – etenkin ykkösessä – tuloslistaus on täynnä DNC:tä, DNF:ää ja muuta? Toisessa lähdössä ainoastaan neljä venettä sai tuloksen?

    Pitäisköhän taas tulevana talvena hiukan säätää noita luokkarajoja? Tai no, nykyiset rajat on oikeastaan tosi hyvät! Kolmosessa kun tuntuu riittävän veneitä ihan kiusaksi asti ja kisat ovat tiukkoja:)

Kommentointi on suljettu.